Wat is TeX?

TeX (tau-epsilon-chi, uitgesproken "tech") is een tekstopmaaksysteem met een wat merkwaardige ontstaansgeschiedenis. Het is ontwikkeld door Donald Knuth, een hoogleraar computerwetenschappen aan de universiteit van Stanford in Californiƫ. Terwijl hij bezig was met het schrijven van zijn boekenreeks The Art of Computer Programming kreeg hij ideeƫn voor een "programmeertaal voor tekstopmaak". Tussen 1978 en 1984 groeide TeX zo geleidelijk tot zijn definitieve vorm.

TeX is dus bijna 30 jaar oud, maar dat betekent niet dat het verouderd is. Veeleer was het zijn tijd ver vooruit toen het ontstond. In die jaren is overigens slechts een handjevol fouten in het programma gevonden. Het systeem wordt nog steeds enthousiast verder ontwikkeld.

Er zijn meer ongewone aspecten aan TeX. Zo is er voor praktisch elk type computer wel een versie van TeX, meestal zelfs gratis (public domain). De uitvoer van TeX is al net zo universeel: op bijna elk type laserprinter en fotozetter kan afgedrukt worden, ongeacht op welke computer het opmaken is gebeurd. Uitvoer in PostScript of PDF kan zonder problemen gegenereerd worden.

Veel mensen die wel eens van TeX gehoord hebben denken dat het een moeilijk systeem is, alleen te bedienen door computerprogrammeurs. Dit is echter een misverstand.

De waarheid heeft twee kanten. Enerzijds heeft TeX ongewoon veel opdrachten en is de leercurve zeer steil. Anderzijds kunnen opdrachten samengevoegd worden tot nieuwe opdrachten op een hoger niveau die zeer gecompliceerde dingen doen. Hiermee kan het bedienen van TeX dus willekeurig eenvoudig worden gemaakt. De software is bovendien inmiddels eenvoudig te installeren en eenvoudig in gebruik.

Links naar uitgebreidere informatie